Saltar apartados

Investigadors de la UA converteixen el ciment en un conductor d'electricitat

 

Alacant, 24 de juliol de 2013

Investigadors de la Universitat d’Alacant han desenvolupat un material de ciment que incorpora nanofibres de carboni en la composició i que converteixen el ciment en un excel•lent conductor d’electricitat capaç de desplegar funcions més enllà de l’habitual funció estructural.

Aquesta nova tecnologia, desenvolupada i patentada pel grup d’investigació sobre formigons conductors multifuncionals del Departament d’Enginyeria Civil de la UA permet, entre altres funcions, que el material es calfe a causa del pas de corrent.

“La tecnologia permet calfar estances d’edificis o evitar la formació de plaques de gel en infraestructures com, per exemple, carreteres, estructures viàries, pistes d’aterratge i altres elements”, explica el professor Pedro Garcés, responsable de la investigació.

“Per tal d’aconseguir un compost de cimentació eficaç com a element calefactor, aquest ha de tenir una resistivitat baixa. Això s’aconsegueix en els formigons convencionals ja que són mals conductors d’electricitat. Tanmateix, es pot aconseguir a través de l’addició de materials conductors com, per exemple, materials carbonosos”, afegeix Pedro Garcés.

D’aquesta manera s’obté un nou compost conductor amb unes propietats molt més interessants, ja que manté les propietats estructurals del formigó i no compromet la durabilitat de les estructures pròpies.

Aquest nou producte presenta una gran versatilitat, ja que s’hi pot recobrir qualsevol estructura o superfície ja existent i permet mantenir un control tèrmic d’aquesta aplicant-hi un corrent elèctric continu.

En l’actualitat, el grup d’investigació ha desenvolupat assajos per testejar la tecnologia en pastes amb materials carbonosos. Aquests assajos han donat uns resultats molt satisfactoris i s’han obtingut unes propietats òptimes de calefacció del material amb un consum energètic mínim.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464