Saltar apartados

La Universitat d'Alacant, entre les més transparents d'Espanya

La institució alacantina acompleix amb 24 dels 26 indicadors amb que treballa la Fundación Compromiso y Transparencia. És la Universitat que més a millorat en el rànquing, el el qual ha escalat 9 punts en tan sols un any

 

Ranquing_Univ_transparents

Alacant. Divendres, 17 de novembre del 2016

La Universitat d’Alacant ha aconseguit convertir-se en la institució pública d’educació superior que més ha millorat en el rànquing de transparència que cada any fa la Fundación Compromiso y Transparencia. En només un any, ha pujat fins a la tercera posició del rànquing de les universitats transparents.

«En realitat, pràcticament tota la informació que demanen els diferents indicadors del rànquing que fa aquesta fundació ja la teníem, encara que no organitzada i centralitzada d’acord amb el que ens demanaven i això era el que ens feia ocupar unes posicions que no estaven d’acord a la realitat de la nostra institució», explica el vicerector responsable de Qualitat i Innovació Educativa de la UA, Francisco Torres, qui ha afegit que, «hem vist en aquest rànquing l’oportunitat de posar un poc en ordre tota aquesta informació, centralitzar-la i oferir-la en la manera que ens la demanen i, al mateix temps, hem aprofitat per a actualitzarla, això és el que ens ha permès escalar tantes posicions i ara aparèixer entre les universitats més transparents del país».

La Universitat d’Alacant va crear en 2015 un portal d’Internet sobre transparència de la institució en el qual es poden trobar totes les dades que s’hi generen, amb informació accessible i preferentment reutilitzable, «un aspecte aquest últim, fonamental, ja que una de les claus de l’anomenat Open Data, és oferir informació que tercers puguen emprar de forma lliure, de manera que si oferim informació de les nostres titulacions, preus, accés o notes, per exemple, hom puga desenvolupar una aplicació utilitzant aquesta informació».

Per a Francisco Torres, «la transparència no és sinó un exercici de confiança mútua entre les institucions i els ciutadans i això ens ho prenem molt seriosament a la UA i ho treballem de forma transversal en tots els àmbits de la institució, encara que és cert que sempre es pot millorar i un rànquing com el de la Fundació que ens ocupa pot servir d’esperó, i de fet així ha sigut, per a millorar alguns aspectes. Així ens ho hem pres i els resultats ara mostren una realitat molt més acurada de la transparència en la nostra Universitat».

El rànquing de la Fundación Compromiso y Transparencia treballa amb 26 indicadors diferents que inclouen dades respecte a la governança de les universitats, ocupació, satisfacció, investigació o titulacions entre d’altres, però en les que posa un èmfasi especial és en les dades de caràcter econòmic. Sense els estats financers o els informes d’auditoria publicats és impossible figurar en el rànquing d’universitats transparents. La Universitat d’Alacant acompleix 24 dels 26 indicadors que analitza la fundació i espera aconseguir fer net per a la pròxima publicació de l’informe l'any vinent.

«Hem treballat molt amb els diferents vicerectorats i serveis de la Universitat els darrers mesos per posar en ordre tota la informació i actualitzar la que faltava. La immensa majoria ja estava disponible i el que hem fet és organitzar-la millor”. Segons Torres, l’objectiu ara és romandre en aquestes posicions i aconseguir millorar en els dos indicadors pendents, que fan referència a l'estructura del professorat i a la presència d'un breu curriculum dels docents, qüestions en les quals ja s'està treballant..

Per al vicerector, és fonamental que «tots a la Universitat siguem conscients que hem de comunicar el que fem, que la informació que generem ha d’esdevenir accessible. No és que abans no ho fóra, és que el concepte actual tracta d’afavorir i fomentar l’accés a tota aquesta informació sense necessitat d'haver de demanar-la des del portal a un servei específic o unitat. Simplement amb buscar-la s’ha de poder trobar».

En aquest sentit, un dels reptes és l’automatització de tot aquest procés, ja que fins ara «la major part d’aquestes dades s’han d’incorporar de forma manual. La informació es troba disponible en diferents serveis i treballem a implementar un sistema que siga capaç d’incorporar al portal de transparència aquesta informació de forma automàtica, el que milloraria de forma notable l’eficiència en aquest camp».

 

 

Paco_TorresMillorar contingut i continent

Des que va entrar en vigor, la Universitat d’Alacant ha complit fidelment amb la Llei de Transparència, afirma Torres. La novetat radica en la visibilització del treball i els indicadors, és a dir, “en la forma de mostrar la informació”

En aquest sentit la Universitat té des de fa menys d’un any una Normativa de Transparència que ha de definir els continguts i també el continent, que no és un altre que el Portal de Transparència i per això hi ha dos comissions, una tècnica i una altra de caràcter executiu. «Aquestes dues comissions són les encarregades de definir la política de transparència de la Universitat d’Alacant i en això estem treballant per a continuar millorant», afirma Francisco Torres.

 

Imatge: Francisco Torres, vicerector responsable de Qualitat i Innovació Educativa de la UA.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464