Saltar apartados

El catedràtic de Lingüística de la UA Ángel Herrero crea un documental que apropa la poesia a la comunitat sorda

El documental explica la màgia necessària per a poetizar la llengua de signes i es projectarà demà en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant

Ver la Poesía és un projecte coordinat per Re-v Accessibilidad, subvencionat pel Ministeri de Cultura i la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes que inclou, a més, un llibre, un DVD i una pàgina web en els quals es complementa l'explicació i visualització de la poesia signada

 

Veure_poesiaAlacant, 28 de maig de 2015

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) acollirà demà divendres 29 de maig, a les 20.00 hores, l'estrena del documental Ver la poesía, part fonamental del projecte del mateix nom que inclou, a més, un llibre, un DVD i una pàgina web en els quals s'explica i es visualitza detalladament el procés necessari per a poetitzar la llengua de signes.

Ver la poesia és un treball que, per primera vegada al món, avala un treball d’investigació basat en la recerca de la metodologia necessària per a la poetiztació de la llengua de signes. El catedràtic de Lingüística de la Universitat d'Alacant Ángel Herrero hi analitza i explica el procés dut a terme per a resoldre estilismes del llenguatge oral i crear les conegudes figures literàries de la llengua oral i escrita, en llengua de signes.

«Nosaltres buscàvem la bellesa de les nostres versions (i la seua exactitud) i trobem un escreix inesperat, trobem la veritat dels poemes. Descobrim que els textos visuals ens mostraven significats que semblava increïble haver passat per alt en la lectura oral», explica Ferrer en el seu llibre Ver la poesía.

La poesia en llengua de signes espanyola (LSE) contribueix de manera inesperada i meravellosa a la comprensió del text a través de la bellesa de la signació, similar a una dansa, i de l'expressió del signant, similar a la d'un actor. És aquest plus de dimensions expressives el que dóna a la poesia signada un valor epistemològic per a la comprensió de la poesia en general, també l'oral, segons paraules de l'autor.

El documental Ver la poesía realitza una tasca de seguiment al procés d'elaboració del projecte, la seua repercussió en els centres docents amb alumnes sords i oïdors, així com una reivindicació sobre les dificultats de la comunitat sorda per a accedir a la cultura.

L'objectiu del projecte Ver la poesía és la creació i difusió internacional de continguts digitals relacionats amb la poesia espanyola abocada en llengua de signes espanyola (LSE), modernitzant la incipient indústria cultural d'aquest sector, millorant la seua qualitat i el seu accés, i fomentant així el coneixement d'aquest patrimoni cultural per part de la comunitat sorda (espanyola i internacional), i al seu torn, per part de la comunitat oïdora, el coneixement de la pròpia virtualitat poètica d'aquesta llengua de signes per a la comprensió general de la poesia.

Ver la poesia ha sigut una tasca coordinada per Re-v Accessibilitat, una cooperativa de treball associat, integrada per un equip de professionals sords i oïdors, amb àmplia experiència en l'àmbit de l'accessibilitat en llengua de signes espanyola (LSE) i especialment en l'àmbit educatiu. El seu treball està dirigit a eliminar les barreres de comunicació entre persones sordes i oïdores, garantir l'accés a la informació i a la cultura en LSE i promoure la integració sociolaboral de persones sordes. L'accés a la informació, la formació i la sensibilització són els motors de Re-v Accessibilitat.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464