Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lliura demà el premi Notari de l'Humor al dibuixant Madrigal

El premi forma part de la XVII Mostra d’Humor Social que enguany dedica la seua exposició a la desigualtat

 

Premie_MadrigalAlacant. Dimarts, 16 de maig de 2017

El dibuixant Antonio Madrigal rebrà demà dimecres 17 de maig el premi Notari de l’Humor de la Universitat d’Alacant durant l’acte central de les XVI Jornades d’Humor Social, previst a la sala Aifos (edifici de Filosofia i Lletres III) a les 13 hores. L’acte tindrà l’assistència del director del Servei de Cultura, Faust Ripoll, del dibuixant Enrique Pérez, impulsor d’aquestes jornades, i del guardonat.

Les jornades d’enguany dediquen l’exposició a la desigualtat, amb el títol "Home ric, homes pobres: Desigualtat", una mostra que romandrà oberta al públic fins al 7 de juny a la sala Aifos del Campus, gràcies al suport de Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya).

Antonio Madrigal va nàixer a Melilla l’any 1940, però quan tenia 5 anys se’n va anar a viure a Segòvia, on va estudiar en l’Escola d’Arts i Oficis abans de traslladar-se a Madrid i matricular-se en Belles Arts. També va estudiar a la Facultat de Dret i, l’any 1971, a l’Escola Oficial de Periodisme. Als 15 anys va publicar els primers dibuixos en Don José, un setmanari d’humor, suplement del diari España, dirigit per Antonio Mingote, que només va durar tres anys. L’any 1969 va dibuixar en els periòdics Informaciones, Arriba i Nuevo Diario i a l’any següent es va incorporar a La Codorniz, dirigida per Álvaro de la Iglesia. En aquesta revista va publicar fins a poc abans de la seua desaparició definitiva dels quioscos (1978). Madrigal va ser un autor important d’aquesta en l’última etapa, i hi va publicar una gran quantitat d’acudits i també va fer moltes portades amb els seus dibuixos plens de sarcasme i amb un estil que a voltes podia resultar feridor. L’escriptor Iván Tubau va comentar sobre el seu estil: “Madrigal és un humorista versàtil i obert que no es tanca en un sol tema i que també hi posa una mica d’humor negre”. Madrigal critica la incultura, la intransigència i sobretot l’estupidesa i diu que no li agraden ni l’humor de “sal grossa” ni el que es fa amb ànim venjatiu. Va participar en diversos mitjans com La Golondriz (successora de La Codorniz), Gaceta Ilustrada, Telva o La Actualidad Española, entre d’altres, però l’any 1978 va iniciar una col·laboració que encara avui dura en el periòdic de la seua ciutat, El Adelantado de Segovia. L’any 1998 va participar en A las barricadas juntament amb altres dibuixants com Forges, Gila o Romeu. La publicació era un suplement setmanal de la revista Interviú. A més, s’ha dedicat a altres activitats com la pintura i ha fet exposicions en ciutats com Segòvia, Osuna, Madrid, Tarragona, Salamanca, Soria i fins i tot a Itàlia. També va fer decorats i dibuixos animats per a televisió i va participar en el curtmetratge La leyenda del acueducto (2011), en referència al de la seua ciutat d’adopció, i fins i tot ha construït maquetes de carrosses per a desfilades.

La seua trajectòria s’ha vist reconeguda amb diversos premis com el Paleta Agromán, que ha guanyat tres vegades (els anys 1976, 1985 i 1992), el Premi Mingote, atorgat per la Premsa Espanyola, el 1999 i el Premi Lorenzo Goñi del 2014 de l’Ajuntament de Jaén. També ha sigut distingit amb la Torxa de Plata en l’Olimpíada de l’Humor de València i nomenat Catedràtic d’Honor de la Càtedra d’Humor Gràfic de la Universitat d’Alcalá d’Henares. La trajectòria artística de Madrigal pot resumir-se amb aquesta frase seua: “¡Que me quiten lo pintao!”.

 

Publicaciones: A las barricadas!, Arriba, Balalaika, Bang!, Cambio 16, Don José, El Adelantado de Segovia, El Cochinillo Feroz, El País, Gaceta Ilustrada, Informaciones, La Actualidad Española, La Codorniz, La Golondriz, Madriz, Muy Señor Mío, Nuevo Diario.

Sèries: La familia Plástez (El Cochinillo Feroz)

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464